Menü Kapat

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ TESCİL İŞLEMLERİ İÇİN SÜREÇ

Kurumlarınızda yeni bir yoğun bakım ünitesi hazırlamak, seviyelendirmek veya var olan seviyesini değiştirmek üzere başvuruda bulunacağınız durumlarda yardımcı olacak süreç bu bölümde sizlere sunuldu. Bunun için mevzuatta yer alan tebliğ ve yönetmelikler yol gösterici olacaktır. Aşağıda yararlanabileceğiniz tüm mevzuat bilgisine ulaşacağınız internet adresleri ile süreç hakkında oluşturduğumuz algoritmalar yer almaktadır.

YATAKLI SAĞLIK TESİSLERİNDE YOĞUN BAKIM HİZMETLERİNİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ

MADDE 15 – (1) (Değişik:RG-21/8/2020-31220) Yoğun bakım servisleri; yatak kapasitesi, kabul ve tedavi edeceği hastaların özelliği ve klinik durumu, sahip olduğu fiziki şartlar, bulundurulması zorunlu uzmanlık dalları ve uzman tabip sayısı, tabip dışı personel sayısı ve niteliği, tıbbi araç-gereç ve donanım standartları ile bünyesinde faaliyet gösterdiği sağlık tesisinin statüsü gibi ölçütler dikkate alınarak seviyelendirilir. Bakanlık, planlama çerçevesinde yatak sayısını ve seviye tescillerini yeniden düzenleyebilir. Erişkin yoğun bakım servisleri birinci, ikinci ve üçüncü seviye; çocuk yoğun bakım servisleri ikinci ve üçüncü seviye, yeni doğan yoğun bakım servisleri ise birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü seviye, olarak seviyelendirilir. Dördüncü seviye yeni doğan yoğun bakım servisleri, seviye IV A ve seviye IV B olarak ayrı tescil edilir. Çocuk yoğun bakım servisleri haricinde; Ek-1 ve Ek-3’te yer alan yatak sayısı standartlarına göre birden fazla seviyede dağıtıma uygun olan erişkin yoğun bakım ve yeni doğan yoğun bakım servisi bulunan sağlık tesislerinin tamamında; Bakanlık planlamaları doğrultusunda uygun görülen en az iki seviyede yoğun bakım servisi ya da yatağı bulunması zorunludur.

(2) (Değişik:RG-22/3/2017-30015) Sağlık tesisleri bünyesindeki yoğun bakım servislerinin tesisi ve tescilinde Bakanlıkça belirlenen yoğun bakım seviye ve yatak planlamaları esas alınır. Özel sağlık tesisleri bünyesindeki yoğun bakım servislerine ait yatak sayıları, Bakanlıkça düzenlenen faaliyet izin belgesinde yazılı yoğun bakım yatak sayısını aşamaz.

(3) (Değişik:RG-16/8/2015-29447)  Seviye tespiti; bu Tebliğ hükümleri ile erişkin yoğun bakım servisleri için ek-1, çocuk yoğun bakım servisleri için ek-2, yenidoğan yoğun bakım servisleri için ek-3’te yer alan asgari standartlar çerçevesinde komisyon marifetiyle yerinde inceleme ve raporlama yöntemiyle, ek-4, ek-5 ve ek-6’da yer alan “Seviye Tespit ve Denetleme Formu”na göre yapılır. Müdürlükçe yoğun bakım servisinin branşı, yatak sayısı ve seviyesini belirten valilik onayı alınarak tescil işlemi yapılır, ÇKYS’ye kaydedilir ve ayrıca Bakanlığa bildirilir. “Seviye Tespit ve Denetleme Formu” müdürlükte muhafaza edilir ve Bakanlığa gönderilmez.

(4) (Ek:RG-22/3/2017-30015) Sağlık tesisleri; tescil işlemleri sırasında, yoğun bakım servislerinde görevlendirilen uzman tabip, tabip, ebe ve hemşire listesini, sağlık tesisinde görevli tüm uzman tabip, tabip, ebe ve hemşire personel listesi ile birlikte Komisyona ibraz etmekle yükümlüdür. Listelerin ilgili sağlık tesisi yönetimi tarafından onaylanmış olması şartı aranır.

ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİ

Özel hastaneler, gözlem yatakları hariç en az yüz hasta yataklı olarak açılabilir. Ayrıca, yoğun bakım yatak sayısı ile kuvöz sayılarının toplamı, toplam hasta yatak sayısının yüzde 30’unu geçemez.

BAŞVURU DOSYASINDA YER ALACAK EK BELGELER

Yoğun Bakım Servisleri Başvuru Formları ÜST YAZI

Yoğun Bakım Servisleri Başvuru Formları EK 1

Yoğun Bakım Servisleri Başvuru Formları EK 2

Yoğun Bakım Servisleri Başvuru Formları EK 3

Yoğun Bakım Servisleri Başvuru Formları EK 4

YBÜ TESCİL İŞLEMLERİ İÇİN SÜREÇ

Uygun fiziki şartların ve teknik alt yapı ile cihaz, malzeme gibi asgari donanımın sağlanması, 

Yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) görev yapacak ekibin oluşturulması,  

 

Dernek Yönetim Kurulu Üyemiz;

H.Banu Katran Tarafından Hazırlanmıştır.

Bilgi Almak İçin info@tybhd.org.tr adresimize konuyla ilgili mail atabilirsiniz.